[blockquote]Article by Carmen Dorlo. Source: Metro nieuws[/blockquote]
André Rieu: de meeste huwelijken halen dat niet meer
Afgelopen weekend vond het André Rieu concert weer plaats in Maastricht. Metro walste mee.
Laat op de avond, 25 jaar geleden, werd er aangebeld bij een Maastrichts gezin: “Sorry dat ik stoor, waarschijnlijk kennen jullie me niet. Ik zag dat jullie een garage hebben en ik heb heel veel instrumenten. Is het mogelijk dat ik jullie garage kan huren? Mijn naam is trouwens André Rieu.” Nu, 25 jaar later, viert Rieu zijn 25-jarig bestaan met het Johan Strauss-orkest. Een zilveren huwelijk. “De meeste huwelijken halen dat niet meer.”
“Na elk concert, waar ook op de wereld, kom ik terug in mijn hotel. In het hotel trek ik mijn pyjama aan, trek ik de deken over mijn hoofd, sluit ik mijn ogen en denk ik aan Maastricht. Het Vrijthof in Maastricht.” zegt Rieu op het podium. Het jaarlijkse concert op het Vrijthof vindt dit jaar plaats op 22, 23, 24 en 26 juni. Het Vrijthof is veranderd in een grote concertzaal, met een tempel als podium. Maar niet alleen het Vrijthof is veranderd, de hele stad. Maastricht is niet meer te herkennen. Het centrum is volgehangen met tv-schermen en alle stoelen op de terrassen zijn naar één kant gedraaid. De vier avonden draaien om Andre Rieu.
[quote_right]Dan wordt pas duidelijk hoe wereldberoemd en werelds Andre is. Maar hoe werelds hij ook is, vanavond is hij thuis.[/quote_right]
Vanaf de eerste toon is het duidelijk dat dit niet zomaar een concert is. Het concert draait om de hoogtepunten van de afgelopen 25 jaar. Drie tenoren die de aria ‘Nessun Dorma’ opvoeren, de Mestreechter Staar en de wals ‘An der schonen Donau’ waarop mensen spontaan beginnen te walsen.
Na de pauze wordt gevraagd of alle aanwezigen in Maastricht wonen. “Absoluut niet,” is het antwoord: Australie, Mexico, Egypte, Brazilie, Japan, maar ook Landgraaf. Dan wordt pas duidelijk hoe wereldberoemd en werelds Andre is. Maar hoe werelds hij ook is, vanavond is hij thuis.
Vanaf elf uur begint Andre Rieu af te sluiten, maar om 12 uur is hij nog bezig met de ‘encores’. Een mooie afsluiter is de onverwachte opkomst van Vader Abraham. ‘Het Smurfenlied’, witte mutsen en veel lachende mensen later is het duidelijk: niet alleen Rieu is thuis, iedereen is thuis.