[DUTCH] André Rieu samen met vele andere sterren uit de hele wereld ontvangen door paus Franciscus in de Sixtijnse Kapel

Paus Franciscus heeft vrijdag 200 artiesten uit 30 landen ontvangen in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan. Violist en superster André Rieu en architect Rem Koolhaas vertegenwoordigden Nederland bij deze zeer speciale audiëntie.

Onder de kunstenaars die de paus in de Sixtijnse Kapel begroette, waren schilders, beeldhouwers, architecten, musici, regisseurs en acteurs. Aanleiding was de 50e verjaardag van de collectie moderne en hedendaagse kunst in de Vaticaanse Musea. In 1973 probeerde de toenmalige paus Paulus VI een nieuwe brug te slaan tussen moderne kunst en de Kerk door een afdeling voor hedendaagse kunst op te richten in het Vaticaan. Tot de 19e eeuw was de kerk een van de belangrijkste mecenassen en opdrachtgevers in de beeldende kunst en muziek.

Paus Franciscus zei in zijn toespraak: “Als artiesten hebben jullie het vermogen om nieuwe versies van de wereld te dromen, om iets nieuws aan de geschiedenis toe te voegen. (…) Jullie zijn een beetje als profeten. Jullie kunnen dingen zowel in de diepte als van veraf zien.”

De schilder en beeldhouwer Anselm Kiefer vertegenwoordigde Duitsland/Oostenrijk, het hedendaagse industriële design werd vertegenwoordigd door de Brit Ross Lovegrove. Een van de oudste deelnemers was de 87-jarige Britse regisseur Ken Loach. Iets minder dan de helft van de uitgenodigde kunstenaars waren Italianen, waaronder zulke uiteenlopende persoonlijkheden als rockmuzikant Luciano Ligabue en componist Ludovico Einaudi. In de aanloop naar de bijeenkomst verklaarde de prefect van de Dicasterie voor Cultuur en Educatie van het Vaticaan dat het “noodzakelijk is om de ervaring van de kerk als vriend van de kunst nieuw leven in te blazen” en om de dialoog en het wederzijds begrip verder te ontwikkelen.

André Rieu zegt: “Paus Franciscus ontmoeten was fantastisch. Hij sprak veel over harmonie. Ik ben muzikant en harmonie is het mooiste en belangrijkste in het leven. Met mijn concerten elke avond wil ik harmonie en vreugde brengen aan mensen over de hele wereld.”

André Rieu vliegt van Rome naar Liverpool, waar hij zaterdag optreedt voor 10.000 fans, voordat hij in juli terugkeert naar Maastricht voor 12 concerten op het Vrijthof. Er worden dit jaar meer dan 100.000 fans uit 100 landen verwacht voor André Rieu’s prachtige zomerse openluchtconcerten. In september vertrekken André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest voor hun USA/Canada Tour. Aansluitend zullen ze concerten in Oost-Europa en Duitsland geven, om vervolgens het jaar af te sluiten met “Christmas in My Hometown”, André’s geliefde kerstconcerten in het MECC Maastricht, na zijn tournee van 2023 met maar liefst 92 concerten in de hele wereld!